Żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych - poznaj nowe przepisy (Łomża)
Poznaj nowe zasady żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych z uwzględnieniem najnowszych zmian przepisów prawnych.
Z dniem 1 września 2015 r., czyli z początkiem nowego roku szkolnego, weszła w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. Wprowadzono też wymagania dotyczące jedzenia podawanego dzieciom np. w stołówkach.
Ośrodek Kształcenia Zawodowego z Zambrowie zaprasz do udzialu w szkoleniu:
Zasady prawidłowego organizowania żywienia dzieci i młodzieży w zakładach żywienia zbiorowego ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych zmian przepisów prawnych
Szkolenie skierowane jest do dyrektorów placówek oświatowych, osób odpowiedzialnych za planowanie żywienia w zakładach żywienia zbiorowego dzieci tj. w żłobkach, przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz firm cateringowych dostarczających żywność do zakładów żywienia zbiorowego.
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami racjonalnego odżywiania dzieci w zakładach żywienia zbiorowego zgodnie z aktualnymi rekomendacjami IŻŻ, czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisów.
Podstawy racjonalnego żywienia (2 godz.) |
Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych
|
Zasady żywienia w zakładzie żywienia zbiorowego (6 godz.) |
Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych
|
Program kursu „Zasady prawidłowego organizowania żywienia..." jest własnością Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Białymstoku - kopiowanie, powielanie może nastąpić tylko za zgodą ZDZ. |
Prowadzący: specjalista z dziedziny technologii żywności, wieloletni staż pracy. Biegła znajomość prawa żywnościowego UE i krajowego, systemów zarządzania jakością w zakładach branży przemysłu spożywczego. Wykładowca z praktyczną i teoretyczną wiedzą z zakresu racjonalnego żywienia dla poszczególnych grup ludności, w tym choroby dietozależne, składniki pokarmowe. Profesjonalne komponowanie posiłków w zależności od płci, wieku, aktywności fizycznej.
Termin: 12.11.2015 r., godz. 9.00 - 15.45
Miejsce: Łomża, Restauracja "Amadeus", ul. Przykoszarowa 16
Cena: 250,00 zł brutto/osoba (cena zawiera: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, bufet kawowy, obiad, zaświadczenie ukończenia szkolenia)
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu i miejsca szkolenia w przypadku niewystarczającej liczby osób, które zadeklarowały swój udział w szkoleniu.