Żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych
Poznaj zasady żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych z uwzględnieniem aktualnych przepisów prawnych.
Zmiany w przepisach prawa krajowego dotyczące żywienia w placówkach oświatowych obowiązują od 1 września 2016 r. znowelizowane rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154) – czy rzeczywiście zostały prawidłowo wprowadzone?
Jeżeli nurtuje Państwa powyższe zagadnienie zachęcamy do uczestnictwa w szkoleniu. Wspólnie ocenimy spełnienie wymagań prawnych Państwa jadłospisów.
Ośrodek Kształcenia Zawodowego z Zambrowie zaprasz do udzialu w szkoleniu:
Adresaci szkolenia: dyrektorzy placówek oświatowych, osoby odpowiedzialne za planowanie żywienia w zakładach żywienia zbiorowego dzieci tj. w przedszkolach, szkołach podstawowych i ponadpodstawowych
Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z zasadami racjonalnego odżywiania dzieci w zakładach żywienia zbiorowego zgodnie z aktualnymi rekomendacjami, czyli co należy wiedzieć, aby przystąpić do układania i realizacji jadłospisów.
900 – 945 |
PODSTAWY RACJONALNEGO ODŻYWIANIA (1 godz.) 1. Piramida żywienia dzieci i młodzieży Instytutu Żywności i Żywienia zalecenia z 2019 roku 2. Normy żywienia dzieci w wieku szkolnym i młodzieży po zmianach z 2017 roku 3. Podstawowe zasady układania jadłospisów |
945 – 1115 |
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE DZIECI I MŁODZIEŻY W PLACÓWKACH OŚWIATOWYCH (2 godz.) 1. Przepisy prawa krajowego dotyczące organizowania żywienia w zakładach żywienia zbiorowego 2. Grupy środków spożywczych i wymagania jakie muszą spełniać w świetle obowiązującego prawa, czyli jak prawidłowo ułożyć jadłospis. 3. Zmiany w sposobie przygotowywania posiłków, receptury i obowiązek udostępniania pełnej informacji na temat wytwarzanych potraw. 4. Wartość odżywcza posiłków szkolnych |
1115 - 1145 |
PRZERWA - lunch |
1145 - 1530 |
WARSZTATY – OBLICZAMY KALORYCZNOŚĆ, SPRAWDZAMY CZY JADŁOSPIS ZBILANSOWANY JEST ZGODNIE Z WYMAGANIAMI PRAWA (5 godz.) 1. Ponowna weryfikacja stosowanych jadłospisów pod kątem grup środków spożywczych serwowanych posiłków – dieta zbilansowana w praktyce 2. Dostosowanie zawartości kalorycznej jadłospisów do norm IŻŻ dla wybranej grupy wiekowej – obliczanie kaloryczności potraw oraz posiłków z zastosowaniem podstawowego arkusza kalkulacyjnego Zachęcamy do przesyłania pytań, które zostaną omówione podczas szkolenia. |
Program kursu „Zasady prawidłowego organizowania żywienia..." jest własnością Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Białymstoku - kopiowanie, powielanie może nastąpić tylko za zgodą ZDZ.
Prowadzący: osoba prowadząca szkolenie posiada wiedzę z dziedziny technologii żywności, wieloletni staż pracy. Biegła znajomość prawa żywnościowego UE i krajowego, systemów zarządzania jakością w zakładach branży przemysłu spożywczego. Wykładowca z praktyczną i teoretyczną wiedzą z zakresu racjonalnego żywienia dla poszczególnych grup ludności, w tym komponowania posiłków w zależności od płci, wieku i aktywności fizycznej.
Termin szkolenia: 09.03.2019 r., godz. 9.00 - 15.30
Miejsce szkolenia: OKZ w Zambowie
Cena: 350,00 zł brutto/osoba (cena zawiera: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe, bufet kawowy, obiad, zaświadczenie ukończenia szkolenia)